POETIN

Poetin geeft toe dat Katyn de wraak van Stalin kan zijn voor de dood van Soviet gevangenen in Polen.

Vandaag 7 April 2010 zei de Russische Premier Vladimir Poetin dat naar zijn persoonlijke mening de gebeurtenissen in Katyn de wraak van Stalin konden worden voor de dood van 32.000 Soviet krijgsgevangeen in Pools gevangeschap.

Ik wist tot mijn schaamte niet dat Stalin in de jaren twintig persoonlijk de leiding had over de militaire operatie in de Sovjet-Poolse oorlog in het Soviet Poolse conflict, En dat wist ik niet eens, en toen zoals je weet was het Rode leger verslagen. Veel van de soldaten van het Rode leger zijn gevangen genomen. Volgens de laatste gegevens zijn er 32.000 mensen gestorven aan honger en ziektes in Poolse gevangenschap zei Poetin tijdens een persconferentie na de rouwactiviteiten in Katyn en onderhandelingen met de Poolse premier Tusk.

Hij merkte op dat Joseph Stalin zich hier misschien persoonlijk verantwoordelijk voor voelde, Dus wraakte hij de executie van de Polen in Katyn. Ik denk nogmaals dit is mijn persoonlijke mening dat Stalin zijn persoonlijke verantwoordelijkheid voelde voor deze tragedie, En ten tweede hij heeft deze schietpartij begaan gebasseerd op een gevoel van wraak zei de Russische premier eraan toevoegend dat criminele daden niet langer zijn niet langer crimineel zijn.

Ik denk nogmaals dit is mijn persoonlijke mening dat Stalin zijn persoonlijke verantwoordelijkheid voor deze tragedie voelde en ten tweede beging hij deze schietpartij, Begaan op een gevoel van wraak.

Misschien kan het iets verklaren. We weten het niet de documenten bevatten dit niet zei Poetin eraan toevoegend dat alle documenten op Katyn open waren. Hij vroeg zich ook af waarom sommige mensen naar Siberie werden verbannen en sommigen werden neergeschoten. Er is natuurlijk geen waarheid verborgen waarom sommige mensen verbannen werden naar Siberie en sommigen werden genomen en doodgeschoten. Er is geen rationele verklaring en er is geen document in de documenten. Het is niet duidelijk waarom dit werd gedaan waarom deze misdaden gepleegd waren met welk doel. En er is geen verklarig en er is geen enkele aanwijzig zei Poetin.

Dientengevolge hij schuldig aan de Katyn tragedie riep hij de veiligheids-diensten van de tijd  en de NKVD inclusief Beria evenals de politieke leiding van het land.

Dit zijn de leiders van de toemalige veiligheidsdienst van de NKVD, Beria, Het politieke leiderschap. Maar de specifieke uitvoerders wat denk jij ? Ik weet alles precies op die lijst ?. We hebben dit aan de Poolse kant overhandigd, En ik heb er al over gesproken een miljoen bladen documenten 4 miljoen geopend. Ik denk dat experts en Historici een beoordeling moeten kunnen geven aan iedereen. Ik denk dat er zelfs geen namen zijn geopend zei Poetin. Op zijn beurt zei de Poolse premier Donald Tusk dat de ontmoeting van vandaag met Poetin in Katyn een keerpunt is voor de twee landen. Voor mij is dit een keerpunt omdat ik deze dag als zeer belangrijk beschouw. Ik weet dat dit vanuit Vladimir Poetin ook een keerpunt is zei Tusk. Hij merkte op dat de volgende generatie deze vergadering zal warderen. Ik weet zeker dat Russen en Polen betere relatie willen en we zullen dit nastreven. Soms ruzie maken en het oneens zijn. Vandaag hebben we een zeer belangrijke stap gezet naar de verwachtingen van Russen en Polen en zo niet alles dan moeten we dit nog steeds doen merkte Tusk op.

Zoals gemeld namen Poetin en Tusk vandaag deel aan de rouwactiviteiten in Katyn waar duizenden Poolse officieren die in 1940 werden doodgeschoten begraven waren. Na een bezoek aan het herdenkingscomplex van Katyn namen de Russische en Poolse premiers deel aan de steenleggings ceremonie bij de stichting van de kerk van de wederopstading van Christus.

Ondanks het feit dat Michael Gorbatsjov in 1990 de verantwoordelijkheid van de Sovjetunie erkende voor de moord op Poolse officieren en intelectuelen blijven veel archief materiaal geclassifeerd. Veel polen geloven dat de feiten van repressie onvoldoende bestudeerd zijn in Rusland en dat de omvang van de wreedheden onvoldoende wordt begrepen. Het officiele onderzoek door het Russische parket werd in 2004 beeindigd en vele jaren van pogingen van familieleden van de doden om dit besluit aan te vechten bij Russische rechtbanken bleken niet succesvol.

Einde Artiekel.